Over Deo Cantemus

Het christelijk gemengd koor Deo Cantemus uit Rotterdam

‘Deo Cantemus’ en Rotterdam: koor en stad zijn nauw met elkaar verbonden, al ruim 85 jaar. ‘Deo Cantemus’ koestert deze thuisbasis. Ooit klein begonnen in deze stad,telt het koor nu ±120 leden. En daarmee is ‘Deo Cantemus’ één van de grotere koren van Nederland.

De enorme groei begon in 1951, toen Arie Pronk de leiding op zich nam. Na het overlijden van Arie Pronk, in 1991, heeft het koor een bekwame opvolger gevonden in de persoon van Cor de Haan. Na het koor 25 jaar met veel passie en enthousiasme geleid te hebben, besloot Cor de Haan zijn muzikale carrière te beëindigen. Het koor staat per 1 januari 2016 onder leiding van dirigent Hans van Blijderveen.

‘Deo Cantemus’ wil met het geestelijke lied de boodschap van het Evangelie vertolken. Het koor wil met dit lied dicht bij mensen komen om zo bemoediging, troost en vreugde uit te dragen, in de hoop en met het verlangen dat mensen zich gedragen weten door de teksten en de muziek.

Het koor is vooral bekend geworden door de Kerst-Doelenconcerten, die sinds 1966 ieder jaar in het Rotterdamse concertgebouw de Doelen worden gehouden. Daarnaast treedt ‘Deo Cantemus’ veel op in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo waren er koorreizen naar België, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Hongarije, Tsjechië, Amerika, Canada en Israël.

Behalve tijdens de koorreizen, de media en via de geluidsdragers is ‘Deo Cantemus’ ook te beluisteren tijdens de vele uitvoeringen en medewerkingen. ‘Deo Cantemus’ zingt in kerken, maar ook in zorgcentra.

‘Deo Cantemus’ is dankbaar voor de vele mogelijkheden die het koor ontving. Al ruim 85 jaar mocht gezongen worden van Gods liefde voor mensen: ín en buiten de stad Rotterdam. De wens voor de toekomst is dit voort te mogen zetten, trouw aan de opdracht zoals die verwoord is in de naam van het koor. ‘Deo Cantemus’, dat is: zingen tot eer van God.